GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - Şehit Ersin Yıldırım Ortaokulu

PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUĞA YAKLAŞIM

Pandemi; birden fazla ülkede ve kıtada, çok geniş bir alana yayılan salgın hastalıklara verilen isimdir. İçerisinde bulunduğumuz bu dönem, bireyleri birçok konuda olumsuz olarak etkilemiştir. Çocuklar, gençler, yetişkinler ve yaşlılar üzerinde çeşitli etkilere neden olan COVID-19 salgını, insanların yaşantılarında, iletişimlerinde, bulundukları ortamlarda değişikliklere sebep olmuştur. Bu değişiklikler bireyler üzerinde de çeşitli etkiler ortaya çıkarmıştır. Çocuklar, oyun alanlarından uzak kalmaları sebebi ile arkadaşları ile oyun oynama davranışından mahrum kalmışlardır. Bu da onların sosyal, duygusal ve gelişimsel özelliklerinin sekteye uğramasına neden olmuştur. Doğum öncesinden başlayan ve ölüme kadar devam eden gelişim sürecindeki belirli dönem aksamaları, bireylerin hayatlarında izler bırakabilmektedir. Bu nedenle salgın hastalık döneminde çocuklarımızı korurken aynı zamanda onların çeşitli gelişimsel faaliyetlerden uzak kalmamaları için de çaba göstermemiz gerekir. Aile içi iletişimin önemli olduğu bu dönemde, eski rutin hayatlarımızda geçirdiğimiz zamandan çok daha fazlasını bir arada geçirdiğimiz aile bireylerimiz ile kaliteli zaman geçirmenin önemi, burada daha fazla bir biçimde kendini göstermektedir. Çocuklarımızı önce sağlık parolası ile dışarı çıkaramasak da ev içerisinde çeşitli aktiviteler ile hem okuldan kopmamaları hem de gelişimlerine destek olunması büyük bir önem taşımaktadır. Çocuklar geleceğimizdir. Onların yanında konuşulan her şey çok büyük bir özenle seçilmelidir. Ağzımızdan çıkan her sözcüğü anında hafızalarına alabilirler. Bu nedenle aylardır konuşulan ve her yerde duyulan koronavirüs salgınını onlara anlatırken korkutucu bir dil kullanmak yerine; maske, mesafe ve temizlik kurallarını oyunlaştırarak anlatmak çok önemlidir. Travmatik yaşantıların etkilerinin çok uzun bir süre devam edebildiği düşünüldüğünde, çocukların en az etkileneceği söylem ve uygulamalar kritik bir öneme sahiptir. Kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekmektedir ancak günün sakin saatlerinde özellikle doğa ile iç içe olunabilecek ortamlarda çocuklarımızın hava almaları ve doğanın nimetlerinden faydalanmaları için de elimizden geleni yapmak önemlidir. Çocuklarımızın bu süreçten en az olumsuzluk ile çıkabilmeleri adına elimizden geleni yapmak, bizlerin öncelikli görevlerinden biri olmalıdır. Salgın hastalık dönemi ile ilgili bilgiler edinirken resmi ve doğru kaynaklardan araştırmalar yapmalı, eksik ve yanlış bilgilerden uzak durulmalıdır. Çocuklarımıza yaklaşım tarzlarımız noktasında uzmanlardan görüş alınmalı, attığımız adımlarda çocuklarımızın psikolojik sağlamlığını ön plana almalıyız. Okul ile ilgili olsun olmasın, çocuklarımızın bu süreçte yaşadığı veya yaşayabileceği problemlerde okul psikolojik danışmanlarımız ile iletişime geçilerek destek alınması büyük bir önem arz etmektedir. Sağlık çalışanlarımızın büyük emekler verdikleri bu dönemde bizler de üzerimize düşeni fazlası ile yerine getirmeli; maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederek COVID-19 salgın hastalığının en kısa sürede geçmesi için elimizden geleni yapmalıyız.

Ahmet Burak ÇÜRÜK

Psikolojik Danışman